Блог http://webekm.com/ и още нещо.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αποτρίχωση

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αποτρίχωση και για τα καινούρια μέσα που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίησή της. Οι διαφημίσεις σε μορφή επιστημονικών άρθρων ή συζητήσεων στην τηλεόραση είναι συνήθως η κύρια πηγή πληροφόρησης για αυτό το θέμα καθώς και οι αόριστες συμβουλές από το φιλικό μας περιβάλλον που πιθανόν να αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Πολλές φορές λοιπόν μπορεί να μην έχουμε ολοκληρωμένη πληροφόρηση σχετικά με το θέμα της τριχοφυΐας και τις διάφορες μεθόδους αποτρίχωσης ώστε να καταλήξουμε σε εκείνη που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για εμάς.

Η Βενετία Σίμου, επιστημονικός συνεργάτης και αρθογράφος στο περιοδικό Υγεία & Ευεξία, μπορεί μέσα από τα 30 χρόνια της επαγγελματικής της εμπειρίας να μας συμβουλέψει σχετικά με το θέμα της τριχοφυΐας που απασχολεί όλο και περισσότερα άτομα.


Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το θέμα της τριχοφυΐας:

Πού οφείλεται η υπερβολική τριχοφυΐα;

Τα συνήθη αίτια που προκαλούν την υπερβολική τριχοφυΐα είναι:

α) κληρονομική προδιάθεση

β) χρήση ορισμένων φαρμάκων

γ) δυσμενές ιατρικό ιστορικό, κυρίως ορμονικά αίτια

δ) κακή αντιμετώπιση της απλής τριχοφυΐας


 

Έχει σημασία η περιοχή στην οποία παρατηρείται αυξημένη τριχοφυΐα;

Αυτό θα το κρίνει ο Γιατρός σας, ο οποίος θα διαγνώσει τα αίτια και θα κρίνει αν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Με απλά λόγια η αυξημένη τριχοφυΐα ορίζεται ως εξής:

Υπερτρίχωση είναι η αυξημένη ανάπτυξη τελικών τριχών σε περιοχές του σώματος που δεν επιρεάζονται από τα ανδρογόνα.

Δασυτριχισμός είναι η ανάπτυξη τελικών τριχών σε περιοχές του σώματος παθολογικές για τις γυναίκες που επηρεάζονται λίγο ή πολύ από τα ανδρογόνα όπως το άνω χείλος, οι παρειές, το πηγούνι, η μέση γραμμή του στήθους, οι μαστοί, το υπογάστριο, η ράχη, οι γλουτοί και η έσω επιφάνεια των μηρών.


 Τρόποι αποτρίχωσης

 

Μηχανικός: ο μηχανικός τρόπος αποτρίχωσης χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

α) το κόψιμο της τρίχας (ξύρισμα, αποτριχωτικές συσκευές, ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές) με μειονέκτημα την ταχεία επανεμφάνιση. Ιδανικές περιοχές είναι τα πόδια. Είναι γρήγορο και εύκολο αλλά αγριεύει τις τρίχες και μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς.

β) το ξερίζωμα της τρίχας (χαλάουα, θερμό κερί, κρύο κερί, ειδικό μέλι, τσιμπιδάκι, κλωστή) έχει διάρκεια 3-5 εβδομάδες. Ιδανικές περιοχές είναι τα πόδια, μπικίνι και γενικά όλο το σώμα. Αφαιρεί εύκολα την έντονη τριχοφυΐα. Θέλει προσοχή, επιδεξιότητα και ειδική επαγγελματική εκπαίδευση για να μην κοπούν οι τρίχες ή να προκαλέσει  τραυματισμούς, χαλάρωση και ξηροδερμία.


Αποτριχωτικές  κρέμες ή σπρέι και γενικά προϊόντα που διαλύουν την τρίχα. Έχει διάρκεια λίγες ημέρες. Αγριεύουν τις τρίχες και μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα από την τοξική ουσία που περιέχουν. Μακροχρόνια, μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση των ιστών (ρυτίδες, πανάδες, δυσχρωμίες). 


Βιολογική ή ενζυμική αποτρίχωση: Διδάσκεται στα ΤΕΙ Αισθητικής όλης της χώρας ως μέθοδος σταδιακής εξασθένησης της τριχοφυΐας με ικανοποιητική επιστημονική τεκμηρίωση. Εφαρμόζεται μηχανικός τρόπος αποτρίχωσης (1, β) και εν συνεχεία μέσω ιονισμού και με ειδική συσκευή τοποθετούμε πιστοποιημένα προϊόντα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Τα προϊόντα αυτά (συνήθως παπαϊνη και χυμοθρυψίνη) έχουν επιλεκτική πρωτεολυτική δράση δηλ. αποδομούν τις πρωτεΐνες των αναγεννητικών κυττάρων της τρίχας. 


Ριζική αποτρίχωση με ηλεκτρόλυση: Ο πόνος έχει ελαχιστοποιηθεί  με τα νέου τύπου μηχανήματα. Μία πολύ λεπτή βελόνα η οποία είναι αποστειρωμένη, σφραγισμένη και μίας χρήσης, εισάγεται απαλά σε υποδοχή του δέρματος και σε όλο το μήκος του θύλακα μέχρι την θηλή, χωρίς να τρυπήσει το δέρμα γιατί η διάμετρός της είναι μικρότερη από τη διάμετρο του τριχοσμηγματογόνου θύλακα  και γι’ αυτό δεν πονάει καθόλου και ο χειρισμός είναι αναίμακτος.  Ο μικρός πόνος που αισθάνεται ο θεραπευμένος είναι από την διοχέτευση ενός σύντομου και ασθενούς ηλεκτρικού ρεύματος κατά μήκος της τρίχας. Με τα νέου τύπου μηχανήματα έχουμε την ευχέρεια να επιλέξουμε την πιο κατάλληλη  παλμοσειρά ρεύματος προκειμένου να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Μπορεί να παρατηρηθεί κάποιος ερεθισμός του δέρματος που θα διαρκέσει από μία ώρα μέχρι λίγα εικοσιτετράωρα. Αν είναι απαραίτητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικό make up.

Με τη σωστή επαγγελματική και προσεκτική εφαρμογή δεν μένουν ποτέ σημάδια από τη ριζική αποτρίχωση με βελόνα και δεν έχετε να φοβηθείτε για καμία μόνιμη παρενέργεια στο δέρμα σας, ούτε για την εποχή που την εφαρμόζετε, αλλά ούτε και αργότερα και ο πόνος δεν είναι μεγάλος όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν μερικοί. Δοκιμάστε  μερικές τρίχες και μετά αποφασίστε. Το ποσοστό επιτυχίας είναι 100%.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της ριζικής αποτρίχωσης με βελόνα είναι ότι ο θεραπευτής διαλέγει να αποδυναμώσει μόνο τις τρίχες εκείνες τις οποίες ο ενδιαφερόμενος επιλέγει και όχι όπως τα άλλα μέσα που εφαρμόζονται σε όλη την περιοχή και ενεργούν σε δέρμα, σε τρίχες και σε χνούδι χωρίς την ευχέρεια της επιλογής.

Αντενδείξεις για τη ριζική αποτρίχωση με βελόνα.

Υπάρχουν ορισμένες παθολογικές καταστάσεις στις οποίες απαγορεύεται η ριζική αποτρίχωση αυτές είναι οι  εξής : Επιληψία, αιμοφιλία, βηματοδότης.

Όσον αφορά τις γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της εγκυμοσύνης και θέλουν να συνεχίσουν την αποτρίχωση  σε επανειλημμένες ερωτήσεις πολλών γυναικολόγων όλοι είναι σύμφωνοι ότι η ριζική αποτρίχωση με βελόνα επιτρέπεται στην περίοδο της κύησης.


Laser: Light amplification by stimulated emission of radiations. (ενίσχυση του φωτός με προκεκλημένη εκπομπή αντινοβολίας).

Το laser είναι μια συσκευή που παράγει μια πολύ έντονα εστιασμένη δέσμη ακτίνων του ιδίου χρώματος, συχνότητας και φάσης. Αυτή η φωτεινή ακτινοβολία προωθείται στο εσωτερικό ενός σωλήνα με τη βοήθεια ενός αερίου και η ισχύς της εξαρτάται από τη φύση αυτού του αερίου. Ανάλογα με το αέριο που χρησιμοποιείται είναι ψυχρό η θερμό και έχει την ικανότητα να διαμελίζει, να προκαλεί πήξη η να καταστρέφει. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μια δέσμη φωτός που μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια και απορροφάται από τη μελανίνη του τριχικού θυλάκου με σκοπό την αδρανοποίηση των αναγεννητικών κυττάρων της τρίχας με βάσει τη θεωρία της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης. Η αγωγή είναι πρακτικά ανώδυνη. Μπορεί να παρατηρηθεί κάποιος ερεθισμός του δέρματος που θα διαρκέσει από μία ώρα μέχρι λίγα εικοσιτετράωρα. Επίσης, παρατηρείται σπάνια κάποιος υποχρωματισμός ή υπέρχρωση του δέρματος, γι’ αυτό και θα πρέπει να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία πριν ή αμέσως μετά την θεραπεία. 


 Παλμικό φως ή φωτοαποτρίχωση  ή Φωτόλυση: Η τεχνολογία του έντονου παλμικού φωτός βασίστηκε στην εκπομπή παλμών φωτός υψηλής έντασης που μοιάζουν με το Laser αλλά  δεν είναι Laser. Οι παράμετροι του φωτός εκτιμώνται προσεκτικά και επιλέγονται επιμελώς ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματική  και μακροχρόνια εξασθένηση της τρίχας.


 Αντενδείξεις:

Αποφεύγουμε  το λέιζερ και την φωτοαποτρίχωση σε άτομα που είναι σε κατάσταση κύησης, σε άτομα που έχουν πρόσφατα κάνει ηλιοθεραπεία, ενώ μεγάλη προσοχή θέλουν και εκείνα που έχουν ιστορικό χηλοειδών, λήψη ρετινοειδών και άλλων ουσιών.

Επίσης αντενδεικνύεται για τις πολύ ανοιχτόχρωμες τρίχες, που στερούνται μελανίνης, γιατί απαιτείται μεγάλος αριθμός επισκέψεων προκειμένου να υπάρχουν αποτελέσματα.


 Αποτελέσματα  από το Παλμικό φως και το Laser:  Η εμπειρία μας δείχνει ότι τα αποτελέσματα είναι καλύτερα:

1) Σε περιοχές λιγότερο ορμονοεξαρτόμενες (π.χ. πόδια, μπικίνι, μασχάλες, χέρια)

2) Σε άτομα που συνδυάζουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και σκούρα τριχοφυΐα.

3) Όταν χρησιμοποιούνται υψηλά επίπεδα ενέργειας. 

Αυτές οι περιοχές έχει παρατηρηθεί ότι μετά από 7-12 συνεδρίες σε χρονικό διάστημα πλέον του 1 χρόνου υπάρχει μείωση της τριχοφυΐας σε ποσοστό 60 – 80% ενώ οι υπόλοιπες τρίχες βγαίνουν πιο λεπτές και ανοιχτόχρωμες.


 Μέρη του σώματος όπου η αποτρίχωση συνηθίζεται:

Στη γυναίκα: μέτωπο, φρύδια, μάγουλα, άνω χείλος, πηγούνι, λαιμός, στήθος, κοιλιά και μπικίνι, μασχάλες, μπράτσο, χέρια, μηρός, γάμπες, πόδια.

Στον άνδρα: μέτωπο, φρύδια, μάγουλα, πτερύγιο αυτιών, ράχη μύτης, ανάστροφες τρίχες, γένια, λαιμός, ώμοι, θώρακας, πλάτη.


 Λήψη μέτρων για την αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών.

1. Για τον πόνο αν είναι απαραίτητο, υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης αναισθητικού προϊόντος.                   

2. Χρήση προϊόντων για μείωση της φλεγμονής εφόσον υπάρχει

3. Χρήση προϊόντων για ενυδάτωση της θεραπευόμενης περιοχής.

4. Τοποθέτηση παγοκύστης αν κριθεί απαραίτητο.


 Συμπερασματικά

Με βάση την εμπειρία,  τις έρευνες και τη μελέτη που έχω κάνει στα 30 χρόνια  που εργάζομαι εφαρμόζοντας  αποτρίχωση έχω την πεποίθηση ότι η ριζική αποτρίχωση είναι σίγουρα γεγονός αποδεδειγμένο αρκεί να τηρηθούν οι προϋπόθεσης και οι κανόνες δεοντολογίας από τον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο.  

Η κάθε τρίχα συμπεριφέρεται διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά και στον ίδιο άνθρωπο, η κάθε τρίχα συμπεριφέρεται διαφορετικά. Κάθε μία τρίχα έχει το δικό της δακτυλικό αποτύπωμα και πρέπει να της συμπεριφερόμαστε διαφορετικά.

 

Και αυτό για τους εξής λόγους:

1) Η  κάθε τρίχα έχει τη δική της ηλικία (γεννιέται  μεγαλώνει και πεθαίνει). Έχουν καταχωρηθεί τρία βασικά στάδια: το Αναγενές, το Καταγενές  και το Τελογενές. Σημαντικό ρόλο βεβαίως παίζει και η ηλικία του θεραπευόμενου. Άλλη αντιμετώπιση πρέπει να υπάρχει κατά την νεότητα ή την εφηβεία και άλλη κατά την ώριμη ηλικία η την κλιμακτήριο.

 

2) Επηρεάζεται από τις ορμόνες του κάθε ανθρώπου ακόμα και αν τα επίπεδα των ορμονών είναι ιατρικά αποδεκτά. Συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι που προσέρχονται για αποτρίχωση ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων με ιδιοπαθή δασυτριχισμό. Καλό είναι όμως να ελέγχεται πλήρως το ιστορικό τους από ειδικό ιατρό για πιθανό σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

 

3) Έχει διαφορετικό χρώμα, πάχος , μήκος, φορά έκφυσης, ανατομία (άσπρες τρίχες)

 

4) Οι τρίχες βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία στο σώμα δηλ. πηγούνι, κάτω από το πηγούνι, παρίες, κοιλιά, στήθος, χέρια, πόδια, κ.λ.π.

 

Συμπερασματικά, είναι αντιεπιστημονικό και ανέντιμο να πούμε ότι για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση απαιτούνται 5-10 επισκέψεις ή 6 μήνες. Είναι, δηλαδή, ανέφικτο να εξασφαλίσουμε ότι ενώ την 30η ημέρα του 6ου μήνα θα έχουμε τρίχες, την 1η ημέρα του 7ου μήνα δεν θα έχουμε καμία τρίχα. Και αυτό διότι η εξαφάνιση των τριχών γίνεται σταδιακά.


Πόσος χρόνος χρειάζεται για να απαλλαγώ εντελώς από τις τρίχες;

Παρ’ όλες τις εξηγήσεις που δίνουμε εμείς οι Αισθητικοί σχετικά με την αποτρίχωση η ερώτηση αυτή επαναλαμβάνεται. Έτσι φέρνω τυπικά παραδείγματα. Και αυτό αφορά την ριζική αποτρίχωση με τη βελόνα που εφαρμόζω εδώ και 30 χρόνια. Το ίδιο περίπου ισχύει και για την φωτοαποτρίχωση.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να απαλλαγείτε εντελώς από το περιττό σας τρίχωμα, εξαρτάται από την πυκνότητα του τριχώματος αλλά και από το σημείο του προσώπου η του σώματος που αυτό είναι εντοπισμένο. Το άνω χείλος π.χ. θέλει θεραπεία 6 μηνών με συχνότητα μια φορά στις 15 ημέρες στην αρχή και μία φορά το μήνα αργότερα για να εξαφανιστεί εντελώς το τρίχωμα και να μην ξαναεμφανιστεί

Παρειές (φαβορίτες) χρειάζονται 8 μήνες

Το πηγούνι  12 με 20 μήνες

Το στήθος και το στέρνο 8 με 10 μήνες

Η κοιλιά 1 χρόνο περίπου.

Το μπικίνι  1 χρόνο περίπου.

Το χρόνο αυτό της θεραπείας, χρειάζεται να τον διαθέσετε οπωσδήποτε για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.


Στα ΤΕΙ  όλης της χώρας όπου φοιτούν οι Αισθητικοί κατά τη διάρκεια της τετραετούς φοίτησής τους διδάσκεται το μάθημα της αποτρίχωσης σαν κύριο και βασικό μάθημα. Καμία άλλη σχολή ( ΤΕΙ η ΑΕΙ ) δεν περιλαμβάνει το μάθημα της αποτρίχωσης σαν βασική εκπαίδευση. Όλες οι μέθοδοι αποτρίχωσης απαιτούν επαγγελματική συμβουλή από έμπειρο επαγγελματία πτυχιούχο Αισθητικό και η εφαρμογή τους πρέπει να γίνεται σε οργανωμένο κέντρο αισθητικής για ασφάλεια, υγεία και αποτελεσματικότητα.


 Πόσο κοστίζει;

Το κόστος της αποτρίχωσης έχει σχέση με τον υπεύθυνο θεραπευτή. Στην  χαλάουα, το κερί, την φωτοαποτρίχωση η το laser  η τιμή καθορίζεται με την περιοχή και στην ριζική αποτρίχωση η τιμή καθορίζεται με την ώρα. Συνήθως στο Internet βρίσκετε όλες τις τιμές. Η τιμή όμως δεν πρέπει να είναι καθοριστική (είτε είναι υψηλή είτε είναι χαμηλή) για την επιλογή σας, γιατί υπάρχουν και οι παράμετροι της σωστής εφαρμογής των κανόνων υγιεινής και της εμπειρίας του θεραπευτή. Υπάρχουν καλοί θεραπευτές με πολύ καλές τιμές.


 Από τι εξαρτάται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας;

Από την  επιλογή της μεθόδου η των μεθόδων που θα χρησιμοποιηθούν αφού λάβουμε υπ’ όψιν τα χαρακτηριστικά της τρίχας και του δέρματος.

Από τις γνώσεις, την δεξιοτεχνία και την ικανότητα του ατόμου που σας ενημερώνει, προγραμματίζει και εφαρμόζει τη θεραπεία ο οποίος πρέπει να κατέχει και να εφαρμόζει όλες τις μεθόδους για να μπορεί να ανταπεξέλθει συνολικά.


 

Φιλικά

Βενετία Σίμου

Αισθητικός

 

 

 

Bookmaker bet365 The best odds.

Full premium BIG Theme for CMS