Блог http://webekm.com/ и още нещо.

Κάτω από τον ήλιο

Βασικές οδηγίες προστασίας για υγιές και όμορφο δέρμα κάτω από τον ήλιο.

Ο ήλιος απέχει 150 000 000 χιλιόμετρα από τη Γη και οι ακτίνες του αποτελούν πηγή ζωής  και κινδύνου. Ενώ φωτίζει το πρόσωπο χαρίζοντας του ένα χρυσαφένιο και λαμπερό χρώμα, μπορεί παράλληλα να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα  (κοκκινίλες, εγκαύματα, ερεθισμούς ) και να επιταχύνει την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης.

Έτσι πρέπει να τον απολαμβάνουμε με μέτρο, να χρησιμοποιούμε το σωστό αντηλιακό και να ακολουθούμε τους πιο κάτω βασικούς κανόνες προστασίας.

  1. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό προϊόν που προστατεύει τόσο από τις ακτίνες UVB όσο και από τις  UVA. Οι ακτίνες UVB προκαλούν έγκαυμα, ενώ οι UVA διεισδύουν βαθιά στο δέρμα προκαλώντας σοβαρές βλάβες στα κύτταρα.
  2. Επιλέξτε αντηλιακό με υψηλούς δείκτες προστασίας UVA/UVB - 15 και άνω- για το πρόσωπο αλλά και το σώμα. Ειδικά στις αρχές της έκθεσης στον ήλιο.
  3. Αναζητήστε προϊόντα νέας γενιάς με σύνθεση που εξασφαλίζει εύκολη χρήση και εφαρμογή δηλαδή απλώνονται εύκολα, στεγνώνουν γρήγορα, δεν ασπρίζουν στο δέρμα.
  4. Απλώστε το αντηλιακό σ’ ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματος που εκτίθεται στον ήλιο. Μην παραλείπετε ευαίσθητα η δύσκολα  σημεία όπως ντεκολτέ, χέρια, αυτιά, αυχένας, πλάτη κ.α.
  5. Επαλείψτε ομοιόμορφα το αντηλιακό  και σε επαρκή ποσότητα. Η διπλή επάλειψη είναι μία καλή λύση ώστε να μην δημιουργούνται κενά. Η χρήση μη επαρκούς ποσότητας αντηλιακού μειώνει τον δείκτη προστασίας με αποτέλεσμα να μην είστε ασφαλείς κάτω από τον ήλιο.
  6. Επαλείψτε το αντηλιακό σας  20΄ πριν από την έκθεση στον ήλιο, ώστε να ενεργοποιηθούν τα αντηλιακά φίλτρα που περιέχει.
  7. Επαναλάβετε τη χρήση του αντηλιακού σε στεγνό δέρμα κάθε 2-5 ώρες (η συχνή επάλειψη γίνεται τις μεσημεριανές ώρες και εφ’ όσον είστε εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία) , αμέσως μετά το μπάνιο, τα σπορ η την εφίδρωση.
  8. Χρησιμοποιείστε αντηλιακό, χειμώνα η καλοκαίρι, κάθε φορά που εκτίθεστε στο ηλιακό φως. π.χ. στις αθλητικές δραστηριότητες, τα ψώνια, τη βόλτα η την οδήγηση. Ο ήλιος υπάρχει 365 μέρες το χρόνο. Τα σύννεφα μπλοκάρουν μόνο το 20 % της βλαβερής αντικοβολίας UV, ενώ οι ακτίνες UVA διαπερνούν το γυαλί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέχετε κατά τη διάρκεια της οδήγησης με αυτοκίνητο.
  9. Επιλέξτε αντηλιακό που να ταιριάζει με τις ανάγκες της επιδερμίδας σας αλλά και τον τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα, επιλέξτε αντηλιακό σε μορφή κρέμας η gel  σε spray  για το σώμα η σε μορφή make – up compact για άψογο μακιγιάζ και αντηλιακή προστασία κάθε στιγμή.
  10. Προτιμήστε αντηλιακά προϊόντα που περιέχουν εκτός από αντηλιακά φίλτρα, ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες τα αντιοξειδωτικά συστατικά μεγιστοποιούν την αντίσταση του δέρματος στον ήλιο χάρη στην αντιφλεγμονώδη και επανορθωτική τους δράση.
  11. Τονώστε την άμυνα του οργανισμού σας στον ήλιο με την κατάλληλη διατροφή. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες A,C,E και αντιοξειδωτικά συστατικά (άφθονα ωμά λαχανικά, φρούτα, ψάρι, δημητριακά).
  12. Τέλος  περιορίστε το χρόνο που εκτίθεστε απευθείας στον ήλιο, μην μείνετε σε σημεία χωρίς σκιά για πολύ ώρα. Ο χρόνος έκθεσης στον  ήλιο λειτουργεί αθροιστικά.  Οι σοβαρές βλάβες του δέρματος που εμφανίζονται στους ενήλικες, μερικές φορές έχουν ξεκινήσει στη παιδική ηλικία.

Το αντηλιακό είναι το πιο σημαντικό καλλυντικό κατά της γήρανσης και κατά του καρκίνου του δέρματος. Είναι απαραίτητο, όλο το χρόνο, για την προστασία της υγείας σας.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον ήλιο

 

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Δημιουργεί την βιταμίνη D απαραίτητη για την υγεία των οστών

Ενισχύει τον μεταβολισμό

Προσφέρει καλή διάθεση και ευεξία

 

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

  • Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο όμως, μπορεί να απειλήσει την ομορφιά αλλά και την υγεία μας.
  • Οι βλάβες που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα, μπορεί να είναι άμεσες ή να εμφανισθούν με την πάροδο του χρόνου.
  • Άμεσες βλαπτικές επιπτώσεις
  • Κοκκίνισμα του δέρματος - Ηλιακό έγκαυμα
  • Επιπτώσεις με την πάροδο του χρόνου
  • Αλλοίωση της ποιότητας της επιδερμίδας
  • Δέρμα ξηρό, τραχύ, χωρίς φωτεινότητα
  • Ευρυαγγείες
  • Διαστολή σμηγματογόνων αδένων
  • Πρόωρη γήρανση
  • Λεπτές και βαθιές ρυτίδες και δέρμα χωρίς ελαστικότητα
  • Δυσχρωμίες π.χ. κηλίδες, πανάδες
  • Αλλοιώσεις του DNA και των κυττάρων
  • Καρκίνος τους δέρματος

 

ΑΚΤΙΝΕΣ UVA/UVB 

  • Η υπεριώδης ακτινοβολία (ακτίνες UV) διαιρείτε σε τρεις τύπους UVA, UVB και  UVC. Στη γη φτάνουν μόνον οι ακτίνες UVA και  UVB.
  • UVA Οι ακτίνες  UVA  που είναι το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας, έχουν 18 φορές περισσότερη ενέργεια από τις UVB διαπερνούν το γυαλί, είναι βλαβερές ανεξάρτητα από την εποχή τους χρόνου, την ώρα της ημέρας, τη θερμοκρασία η το υψόμετρο.
  • Οι επιπτώσεις τους δεν γίνονται άμεσα αισθητές  επειδή δεν ζεσταίνουν το δέρμα και δεν προκαλούν κοκκίνισμα ή έγκαυμα.
  • Οι UVA διεισδύουν βαθύτερα από τις UVB- κάτω από τις επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος- προκαλώντας βιολογικές βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση η ακόμα και σε καρκίνο του δέρματος.
  • Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι:
  • Οι UVA είναι ενεργές χειμώνα και καλοκαίρι, κάθε φορά που εκθέτουμε το δέρμα μας στο ηλιακό φως και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες.
  • UVB Οι ακτίνες UVB είναι αυτές που ευθύνονται κυρίως για το κοκκίνισμα και το έγκαυμα. Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα σοβαρά  ηλιακά εγκαύματα μπορεί να προκαλέσουν  αλλοιώσεις των κυττάρων η και καρκίνο του δέρματος με τη πάροδο του χρόνου.

 

ΔΕΙΚΤΕΣ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ UVA/UVB

Είναι σημαντικό τα αντηλιακά προϊόντα που χρησιμοποιούμε να μας προστατεύουν επαρκώς και από τους δύο τύπους ακτινοβολίας.

Ο δείκτης SPF σημαίνει προστασία μόνο από τις ακτίνες UVB (δηλαδή μόνον από το 5% της ακτινοβολίας που δέχεται το δέρμα μας.) Είναι απαραίτητο λοιπόν, το αντηλιακό που επιλέγουμε να διαθέτει και ισχυρό δείκτη UVA.

 

Χρήσιμες γνώσεις σχετικά με το μαύρισμα

Μελανίνη είναι χρωστική ουσία των μελανοκυττάρων τα οποία είναι κύτταρα, νευρικής προέλευσης και βρίσκονται στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας, διεγείρονται από τις υπεριώδεις ακτίνες και απλώνονται πάνω από τον πυρήνα των κυττάρων για την προστασία του.

Η μελανίνη είναι μια χρωστική ουσία της επιδερμίδας που καθορίζει το χρώμα του δέρματος και το προστατεύει από την ακτινοβολία του ήλιου. Παράγεται από ειδικά κύτταρα που βρίσκονται στη βάση της επιδερμίδας (μελανοκύτταρα). Οι ακτίνες UV προκαλούν την αύξηση της ποσότητας μελανίνης που εξαπλώνεται στα γειτονικά κύτταρα και δημιουργεί  το φαινόμενο του μαυρίσματος.

Γεροντικές κηλίδες οφείλονται στην συγκράτηση των προϊόντων του μεταβολισμού, των οξειδωμένων κυττάρων μέσα στην επιδερμίδα.

Τέλος είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι οι επιστήμονες, δυστυχώς, δεν έχουν βρει ακόμη εκείνα τα μαγικά συστατικά που θα προσφέρουν ακριβώς αυτό που χρειάζεται το δέρμα. Τα προϊόντα με ιδιαίτερα υψηλό SPF στην πραγματικότητα δεν προστατεύουν το δέρμα στο βαθμό που πιστεύουν οι περισσότεροι.

 


 

Βενετία Σίμου

Υπεύθυνη αισθητικός για το

Spirit day spa

Bookmaker bet365 The best odds.

Full premium BIG Theme for CMS